- חרמון-יהודה – משרד הפרסום של ישראל! - https://hermon-yehuda.co.il -

חוק נגישות אתרים

מובן שהכל החל בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות משנת 1998, כאשר החוק באופן ברור אוסר על כל הפליה שהיא על רגע של מוגבלות, הוא מגדיר את שוויון ההזדמנויות, את שוויון הזכויות, את הזכות להשתתף באופן פעיל בכל תחומי החיים וכמובן הזכות להנגשה ולהתאמות בדיוק על פי הצרכים. בשנת 2013 נכנסו לתוקף גם תקנות הנגשת אתרי האינטרנט וכיום השאיפה היא להנגיש כמה שיותר אתרים לבעלי מוגבלויות, כאשר החובה היא קודם כל על אתרים ציבוריים.

יש לציין כי בשנת 2013, מכון התקנים הישראלי החל לקדם את הנושא על ידי אימוץ הנחיות הנגישות 2.0 WCAG המדברות על תקני רשת האינטרנט ומבחינת מכון התקנים מדובר על ת"י 5568.

חשוב להזכיר כי אמנם החוק מחייב והתקנות מגדירות באופן ברור ובלתי משתמע מהן הנחיות ההנגשה של אתרי האינטרנט, אולם מעבר לכך יש גם את תפיסת העולם שהשתנתה מאוד בשנים האחרונות. אנו חיים בתקופה שבה קיימת התחשבות מאוד משמעותית בבעלי המוגבלויות ואין מדובר רק על אפליה מתקנת ועל מה שנכון לעשות מבחינת המעשים והדיבורים, אלא באמת ובתמים המגמה היא שינוי לטובת יצירת מערכת שוויונית יותר.

הרי האינטרנט אינו מבחין בין האנשים וכך גם הגישה אליו אינה צריכה להגביל אחוז גדול למדי של האוכלוסייה משימוש בו. אנו צריכים להשתמש באינטרנט לכל צורך שהוא, בין אם מדובר על עבודה, על פנאי או פעילות אזרחית מסוגים שונים והאינטרנט מיצע לנו כלי עבודה מאוד יעיל, אולם אין בו שום תועלת במידה והוא לא מאפשר לבעלי מוגבלויות לבצע את אותן פעולות. מה שחשוב לציין הוא שחוק נגישות אתרים הוא בעצם אישור רשמי לעצם העובדה הפשוטה כל כך – שוויון הזדמנויות הוא הכרחי בכל תחומי החיים, האמיתיים והווירטואליים.

יתרונותיהם של האתרים הנגישים אינם באים לידי ביטוי רק ביכולת לממש את הפוטנציאל שלכל אדם באשר הוא, אלא גם יוצרים תדמית מאוד חיובית לאתר וכמובן לגורם שהנגיש את האתר. בתקופה שבה אתרי אינטרנט מציעים חידושים תדמיתיים חדשות לבקרים, הערך המוסף הוא מה שלא אחת משנה את התמונה ומציע לגולשים שאינם בעלי מוגבלויות את האפשרות להיכנס לאתר שמתאים לכולם. צריך לזכור כי אם מדובר על אומדן של כ-20% מן הישראלים שהם בעלי מוגבלויות מסוגים שונים וכמובן ברמות שונות, הרי יש כאן פוטנציאל כלכלי מאוד גדול שברור מאליו כי חייבים לנצל ולמצות אותו עד תום. החובה להנגיש את האתרים היא בסיסית אולם התפיסה משתנה מעבר לשמירה על התקנות. בניית מערכת מוסר חדשה המבוססת על שוויון היא מה שהאינטרנט עוזר לקדם.